Over ons
“Op handen dragen”…….. Hoe kom je op die naam? Nou, eigenlijk helemaal zo gek niet. Je draagt iemand op handen waarvoor je respect hebt. Iemand die iets is, iemand die iets doet, iemand die iets meemaakt waarvoor hij of zij respect verdient.
Dat respect wil de Stichting laten zien. O nee, het is onmogelijk om alles en iedereen die dat respect verdient, te dienen. Daarom richt de Stichting zich – en die doelstelling is al breed geformuleerd – primair op die mens die om zijn of haar geloofsovertuiging wordt vervolgd en daardoor niet in eigen basislevensonderhoud kan voorzien. Dan gaat het om voedsel, onderdak, medische zorg en onderwijs.
Het secundaire doel van de Stichting is het ondersteunen van voorlichtings- en onderwijsprojecten in die gebieden waar – door gebrek aan scholing – armoede heerst. Ook deze armoede kan een reden zijn om niet in de eigen basislevensbehoeften te kunnen voorzien.
De Stichting is huiverig voor de reikwijdte van de organisaties en personen die anderen om hun geloofsovertuiging vervolgen. Daarom beperkt de Stichting zich tot hulpverzoeken voor personen en projecten, die worden ingediend door een in Nederland wonende natuurlijke persoon met een vaste woon- of verblijfplaats. Dat kunnen personen zijn met de Nederlandse nationaliteit, maar ook personen met een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd.
In alle gevallen moeten deze personen de hulpvraag motiveren en het bestuur van de betrouwbaarheid van de hulpvraag overtuigen.
De oprichting van de Stichting komt niet uit de lucht vallen. Al enkele jaren wordt door wat nu de bestuursleden zijn geworden, financiële ondersteuning aan verschillende personen verleend voor voedsel, onderdak, medische verzorging, voorlichting en schoolgang. Daarnaast is het bouwen van een “safehouse” financieel mogelijk gemaakt. Omdat in de regio waar wij ondersteunen de spanningen erg oplopen (bijvoorbeeld de Taliban in Afghanistan) verwachten wij een (sterke) groei van hulpvragen.
Met het oprichten van de Stichting willen wij daarom het draagvlak vergroten, zodat hulpvragen zoveel als mogelijk gehonoreerd kunnen worden.
De Stichting vraagt de ANBI*-status aan. Het voordeel van deze status is dat organisaties en particulieren hun giften van de belasting af kunnen trekken. Ook wordt de Stichting daardoor gevrijwaard van de verplichting om over giften en schenkingen belasting te betalen. Bovendien wordt het werk van de Stichting door de ANBI-status gecontroleerd.